Mi is az a mesh wifi?

2019. szeptember 9.

A mesh jelentése angolul nem más, mint háló. Ebből már sejthető, hogy a mesh hálózat tulajdonképpen egymással sorba kötött, kommunikáló végpontok összességét jelenti. A mesh wifi hálózatok a legújabb, leghatékonyabb megoldást jelentik azok számára, akik szeretnék, hogy otthonukban az internet minden eszközről elérhető legyen, és gyorsan, stabilan, valamint megbízhatóan működjön akkor is, ha egyszerre több felhasználó csatlakozik hozzá.

A tradicionális wifi hálózatok középpontjában a szignált továbbító eszközként a router áll. Ez a lelke a rendszernek, ez osztja szét a jelet okostelefonjaink, laptopjaink és tableteink közt. A hagyományos routerek legnagyobb problémája azonban az, hogy az általuk továbbított jelek hatótávolsága véges. Az extenderek és egyéb jelerősítők használata pedig jelentősen csorbíthatja a lakás távolabbi pontjain elérhető szignál hatékonyságát.

Könnyen megeshet tehát, hogy egy hagyományos routerrel a hálózatot bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk otthonunk minden egyes pontjára kiterjeszteni. A mesh routerek ezeknek az úgynevezett vakfoltoknak a problémáit hivatottak hatékonyan orvosolni, miközben a lehető legnagyobb lefedettséget biztosítják háztartásunk teljes területén.

A mesh rendszerek megbízhatóságát kiválóan mutatja, hogy évek óta használják őket olyan területeken, ahol a biztonság kiemelt jelentőséggel bír. Többek közt az üzleti életben, illetve a hadseregnél. Mára pedig eljutottunk odáig, hogy a technológia a hétköznapi felhasználók számára is elérhető. Ez rengeteg olyan otthonban jelent megoldást a gyenge wifi jel orvoslására, ahol korábban jelismétlők és jelerősítők segítségével sem lehetett igazán hatékonyan megoldani a lassú, vagy szakadozó internet problémáját.

Legyen szó különleges kialakítású vagy többemeletes családi házról, esetleg vastag beton- vagy téglafalakról, a mesh network előtt szinte egyáltalán nincs olyan akadály, melyet ne tudna legyőzni, így a lakás minden részébe, a család minden tagja számára képes eljuttatni a lehető legjobb erősségű wifi jelet. Használatával ráadásul nem csak a nemkívánatos vakfoltok szüntethetők meg hatékonyan, de igény szerint a meglévő hálózatunk hatótávolságát, elérhetőségét is könnyedén megnövelhetjük.

Hogyan is működik a mesh hálózat?

A legtöbb otthoni wifi hálózat problémája, hogy az összes, rákapcsolódó eszköz számára egyetlen központi router vagy modem szolgáltatja a működéshez szükséges jelet. Ez sajnos nemcsak sebességcsökkenéshez, de a wifis vakfoltok kialakulásához is vezethet. Ilyen szituációkban segíthet egy olyan mesh wifit használó rendszer, ami egyedi technológiájával képes megszüntetni a wifit nélkülözni kényszerülő területeket. És hogy mindezt hogyan csinálja?

A mesh wifi rendszerben több, nagyobb wifis csomópont foglal helyet, az eszközeink pedig mindig a lehető legközelebbihez csatlakoznak. Minden mesh egység egy végpont, amely kizárólag a központi routerrel tart kapcsolatot, a többi végpontot nem kezeli erőforrásként. A hagyományos megoldással ellentétben tehát a wifi mesh rendszerek használata esetén jóval erősebb tud lenni. Ezek a hálózatok ugyanis dinamikusabb, nem hierarchikus felépítésben működnek, ahol a különálló pontok egyenrangú félként kommunikálnak a központi egységgel, ami lényegesen képes megnövelni a wifi hatótávolságát és az elérhető sebességet is.

Példaként vegyünk egy rendkívül egyszerű, hétköznapi szituációt: ha a lakás egyik végében épp egy nagyméretű fájlt szeretnénk le-, vagy feltölteni, a hálózat kizárólag a hozzánk legközelebb eső, legerősebb jelet továbbító mesh végponton keresztül fog kommunikálni a központi egységgel. Ezáltal nem terheli le a további mesh pontokat, röviden és tömören szólva nem lassítja az internetet a konyhában, vagy a nappaliban.

A hagyományos routeres megoldással ellentétben tehát a mesh rendszerben nem fordulhat elő olyan, hogy elképesztően alacsony sebességű lesz a netünk, vagy éppen egyáltalán nem lesz elérhető, ha rajtunk kívül azt épp mások is használják a háztartáson belül.

Az alábbi linken megtekintheti mesh wifi rendszereink kínálatát.

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Rendben