A nagy kavarodást okozó USB3.2

2019. július 11.

Az USB Implementers Forum egy érdekes változást jelentett be, amely az USB 3.2-es szabvány érkezésével lép életbe. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az új szabvány bekebelezi az USB 3.0-s és az USB 3.1-es szabványokat, ami a nevezéktan változását okozza, és sajnos nem átláthatóbb helyzetet teremt, hanem éppen ellenkezőleg: még nagyobb fejetlenséget generál, ha a gyártók aktuális gyakorlata folytatódik.

Mint ismeretes, az USB 3.0-s és az USB 3.1-es szabvány köré épülő portok jelölése körül már most is elég nagy a fejetlenség, hiszen egyes gyártók félrevezető módon USB 3.1 jelöléssel illetik az USB 3.0-s portokat, ugyanis nem teszik hozzá, hogy USB 3.1 Gen1 vagy USB 3.1 Gen2 típusú megoldásról van-e szó.

Szabvány Aktuális elnevezés
USB3.1 (10 Gbit/s) USB3.1 Gen2
USB3.0 (5 Gbit/s) USB3.1 Gen1

A helyzet a nem is oly távoli jövőben talán még egy fokkal kaotikusabbá válik, ugyanis ahelyett, hogy a három szabványt egyértelmű jelölésekkel elkülönítenék egymástól, inkább egybeolvasztják őket: mindegyik megkapja az USB 3.2-es nevet, ami után a generáció száma jelöli majd a tényleges szabványt (ez az, amit előszeretettel hagynak le az adatlapokon a gyártók ha a legkisebb szabványról van szó).

Szabvány Aktuális elnevezés Új technikai elnevezés
USB3.2 (20 Gbit/s) - USB3.2 Gen2x2
USB3.1 (10 Gbit/s) USB3.1 Gen2 USB3.2 Gen2
USB3.0 (5 Gbit/s) USB3.1 Gen1 USB3.2 Gen1

Az újítás részben jó lehet, ám jelenlegi formájában sajnos visszaélésre is alkalmat nyújt, már amennyiben a gyártók a jelenlegi gyakorlatot továbbra is folytatni fogják: ha csak az USB 3.2 jelölést biggyesztik az adott port mellé, akkor nehéz lesz kitalálni, hogy a három szabvány közül éppen melyikkel van dolgunk.

Kiemelt ajánlataink

TörlésKijelöltek összehasonlítása
Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Rendben